Minikamp

Voor kinderen van 6 en 7 jaar organiseert SKJ sinds 2011 minikamp. De kinderen slapen op minikamp twee nachten in tenten, leren wat echt kamperen is en maken kennis met toneel en de typische SKJ-spellen en activiteiten. Dit driedaagse zomerkamp is perfect om SKJ te leren kennen en te ontdekken hoe tof het is om op kamp te gaan!

Inschrijven

Wil uw kind mee op minikamp? Klik dan op onderstaande knop om naar de inschrijfpagina te gaan!

Programma

Al duizenden kinderen uit Nijmegen zijn ooit mee geweest op SKJ-zomerkamp, dat al bestaat sinds 1983. Het onderscheidt zich van andere kinderkampen door de betaalbaarheid en het open karakter.

SKJ-zomerkamp staat bekend om de spectaculaire thema’s met toneel en het gevarieerde programma in de prachtige bossen van Heijen. Dat geldt ook voor minikamp. Drie dagen lang bevinden kinderen zich in een andere wereld. Ze maken spelenderwijs kennis met het kampterrein, typische SKJ-spellen als Rocky Mountains en de dagelijkse vaste structuur van kamp. De traditionele bonte avond en disco op de ‘laatste’ avond ontbreken ook op minikamp niet.

Minikamp is een formule die werkt, wat wel blijkt uit het feit dat we de meeste kinderen in de jaren na minikamp op de grote zomerkampen terugzien. Eén ding is dan ook zeker: uw kind gaat deze eerste kampervaring niet snel vergeten!

Voorlichting en kennismaking

Minikamp is de ideale manier om de activiteiten van SKJ te leren kennen, te oefenen met kamperen en te ontdekken hoe leuk het voor uw kind is om op kamp te gaan. We begrijpen dat dit spannend kan zijn, zowel voor uw kind als voor uzelf. Daarom besteden we veel aandacht aan duidelijke voorlichting en komt een van de begeleiders van minikamp vooraf thuis bij u op bezoek. Een fijne manier voor u en uw kind om alvast iemand van SKJ te leren kennen en te horen hoe het allemaal in z’n werk gaat op kamp.

Tijdens het bezoek is er alle ruimte voor het stellen van vragen, vertelt de begeleider meer over het programma en spreekt u samen de informatie op het inschrijfformulier door. Heeft u op een ander moment vragen? Neem dan contact op met onze contactpersoon.

Op minikamp

Op minikamp worden de kinderen verdeeld in 4 groepjes van 8 kinderen. Vooraf geven wij u de mogelijkheid om aan te geven of uw kind graag bij andere kinderen in de groep zou willen. Wij houden hier zoveel mogelijk rekening mee. Elk groepje heeft twee groepsleiders, die gedurende de dag aanwezig zijn bij de kinderen. De kinderen eten samen met hun groep en spelen sommige spellen met hun eigen groepsgenootjes, afgewisseld met momenten waarop de groepen gemixt zijn. 


Verschillen zomerkamp en minikamp

Een aantal dingen zijn net even anders op minikamp. Minikamp duurt 3 dagen in plaats van 6 en er gaan in totaal 32 kinderen mee in plaats van 52. Omdat alles nieuw voor ze is en omdat kinderen op minikamp wat jonger zijn, hebben ze wat meer begeleiding nodig. Daarom is het prettig dat de groepjes kleiner zijn. Het avondprogramma op minikamp is minder lang, waardoor kinderen eerder gaan slapen. De spellen en toneeltjes zijn aangepast zodat deze voor 6- en 7-jarigen leuk en begrijpelijk zijn. En aangezien alle kinderen voor het eerst meegaan zorgt dit voor minder onderlinge verschillen tussen kinderen dan op het grote zomerkamp.

Kamperen

‘s Nachts slapen de kinderen in ruime tenten die dicht bij elkaar staan op het kampterrein. Ieder kind deelt een tent met 3 tot 5 andere kinderen en met een of twee begeleiders. Voor minikamp streven we ernaar dat in elk geval één van de begeleiders ook overdag de groepsleiding van de kinderen is. Tijdens de inschrijving kunt u aangeven bij welke andere kinderen uw kind graag in de tent zou willen slapen. Als de kinderen gaan slapen blijven er begeleiders met lampjes in de buurt.

We verwachten van alle kinderen die meegaan, dat ze hun eigen dagelijkse verzorging grotendeels zelf kunnen uitvoeren.

Eten en drinken

De kinderen krijgen op regelmatige tijdstippen te eten en te drinken. Ontbijt, lunch en avondeten vinden op minikamp altijd aan tafel plaats. Gedurende de dag zijn er voldoende momenten voor de kinderen om te drinken. Ook krijgen ze elke dag fruit.

We zijn met 32 kinderen en 16 begeleiders op het kampterrein en het is een dagtaak om voor dit aantal te koken. Daarom hebben we goede voorzieningen om te zorgen voor lekker, voedzaam en gezond eten. Twee koks bereiden dagelijks het avondeten dat altijd bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht, al is er ook een avond waarop er traditioneel frietjes worden gegeten.

Allergieën

Mocht uw kind allergisch zijn voor bepaalde etenswaar, dan verzoeken wij u dringend om dit nauwkeurig te beschrijven op het inschrijfformulier. Ook vragen wij u om onze algemene voorwaarden goed door te nemen tijdens het inschrijfproces, om teleurstellingen te voorkomen. Wij doen ons best om rekening te houden met uitzonderingen, maar we kunnen hier op voorhand geen garanties over geven. Indien het niet mogelijk is om te voldoen aan de uitzondering die noodzakelijk is, dan nemen wij hierover contact met u op. 

Hygiëne

De kinderen wassen zichzelf iedere avond met behulp van een bakje warm water en de toiletspullen die zij zelf meenemen. De jongens en de meisjes wassen apart van elkaar. Tijdens deze wasbeurten controleren de tentleiders op teken. Op het kampterrein zijn geen spoeltoiletten aanwezig. In plaats daarvan hebben wij hudo’s: dit zijn aparte tenten met een toiletemmer, met biologisch afbreekbare vloeistof erin. De hudo’s worden dagelijks gereinigd.

EHBO

Op het kampterrein zijn altijd twee EHBO-ers aanwezig. Bovendien is er altijd vervoer beschikbaar om naar een huisartsenpost of Eerste Hulp te rijden. Tijdens het inschrijfproces vragen wij u om het burgerservicenummer (BSN) van uw kind. Het is van belang dat wij deze informatie van u ontvangen: wij zijn verplicht om het BSN door te geven in het geval dat wij met uw kind de lokale huisarts/eerste hulp moeten bezoeken (Wet gebruik BSN in de zorg). 

Medicijngebruik  

Indien uw kind medicijnen gebruikt, dient u dit aan te geven op het inschrijfformulier. De dagen op kamp duren langer dan uw kind vermoedelijk gewend is. Houd hier rekening mee met de dosering van de medicijnen die uw kind dagelijks dient in te nemen.

Bereikbaarheid en updates

Contact tijdens kamp

Tijdens kamp kunt u contact opnemen met onze vaste contactpersoon. De contactgegevens vindt u in de bevestiging van de inschrijving en op de contactpagina. Indien nodig neemt de contactpersoon direct contact op met de hoofdleiders op het kampterrein. Bij een noodgeval kan de contactpersoon u tevens helpen om rechtstreeks in contact te komen met een van de hoofdleiders en/of uw kind. 

Voor kinderen is een mobiele telefoon op het kampterrein niet toegestaan. 

Informatie tijdens kamp

We werken met het principe geen nieuws is goed nieuws. Indien nodig nemen wij uiteraard direct contact met u op. Het is dan ook niet nodig om uit eigen beweging contact te zoeken met de contactpersoon om na te gaan of alles wel goed gaat met uw kind. Wij begrijpen echter volledig dat u erg nieuwsgierig bent hoe het uw kind op kamp vergaat. Volg daarom onze social-media-kanalen (Facebook en Instagram). Op deze pagina’s geven we zo nu en dan een update (inclusief foto’s) over de kampweek die gaande is. Zeer urgente informatie delen wij zo nodig ook via de website.

Informatie aan het eind van kamp

Bij het ophalen van uw kind volgt een afsluitend programma. We nemen u o.a. mee in de verhaallijn en brengen u tevens op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen. Waar nodig informeren wij u daarna nog persoonlijk over de vraag hoe het met uw kind is gegaan. De rest hoort u ongetwijfeld van uw kind zelf op weg naar huis!

Voor vertrek

Alle informatie die u nodig heeft voordat uw kind op kamp gaat, kunt u terugvinden in de bevestigingsmail. Hieronder volgt een korte samenvatting. Heeft u verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze contactpersoon.

Elektronische apparatuur

Digitale camera’s, mp3-spelers, mobiele telefoons, spelcomputers en andere elektronica zijn op kamp niet toegestaan. De begeleiders maken foto’s en deze worden na afloop op de website geplaatst. Ook vindt u tussendoor updates op onze Facebook- en Instagram-pagina.

Paklijst

Nadat de inschrijving van uw kind is voltooid, ontvangt u van ons per e-mail een bevestiging van de inschrijving met daarbij een paklijst als bijlage. Hierin staat beschreven wat er meegenomen moet worden op kamp.

Snoep & zakgeld

Uw kind mag snoep meenemen, maar we willen u wel verzoeken om het bij een normale hoeveelheid te houden. Ook verwachten we dat kinderen hun snoepjes met elkaar delen. Liever geen verpakte snoepjes of lolly’s (i.v.m. het terugdringen van afval in het bos). Als uw kind jarig is op kamp, mag er uiteraard getrakteerd worden. Het meenemen van zakgeld is niet nodig, want in het bos is immers niets te koop. 

Vervoer

Wij gaan ervan uit dat u zelf zorgt voor vervoer van uw kind. Mocht het niet lukken om vervoer te regelen, dan kunt u dit aangeven tijdens het huisbezoek/telefonische contactmoment met een begeleider van de betreffende kampweek.